Lågaffektivt bemötande i förskolan
- att hantera och förebygga utagerande beteende och utbrott

För en del barn är vardagen i förskolan återkommande en utmaning. Konflikter och frustration kan uppstå i såväl rutinsituationer som samvaro och lek. Ibland är det lätt att se vad det är som upprör och när, men ibland upplevs det omöjligt. För vissa barn stiger ilskan till en nivå där barnet förlorar kontrollen över sig själv. Det är då vi ser barn som exempelvis förstör, slåss, kastar saker eller rymmer. Hur bör du göra för att hantera dessa situationer, men framförallt att förebygga så att de inte uppstår igen?
Ur innehållet
- Frustration, ilska och självstyrning – hur hör det ihop? Att förstå uppkomsten av utmanande situationer?
- Affektsmitta – om affekter och behovet av att bevara sitt lugn
- Att hantera utbrott och utagerande beteenden – vad du gör i varje steg?
- Relation, omvårdnad och de minsta barnen – vad behöver du tänka på?
- Att analysera utmanande händelser med fokus på att de inte ska återkomma
Målgrupp
Personal i förskolan
Utbildare
DAVID EDFELT är leg psykolog, utbildare, handledare och författare. Han handleder pedagoger, chefer, stödpersonal i förskolor, skolor, fritidshem och andra verksamheter. David har stor kunskap om barn, ungdomar med problemskapande beteenden, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och inlärningssvårigheter. Tidigare arbetade han som samordnare för 15 utredningsteam för barn och ungdomar på bland annat Karolinska universitetssjukhuset samt som psykolog inom förskola/skola och barnpsykiatri. Han är en flitig föreläsare runt om i landet och undervisar sedan 2007 på Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet. David är författare till Utmaningar i förskolan. Att förebygga problemskapande beteenden och Hjärna i förskolan. Vägen till barns lärande och utveckling samt medförfattare till flera publikationer, bland annat: Beteendeproblem i förskolan. Om lågaffektivt bemötande tillsammans med Bo Hejlskov Elvén och antologin Lågaffektivt bemötande. Han är medgrundare av Provivus som skapat Tipsbanken med hundratals tips till pedagoger i skolan.
NY BOK i sep/okt - Beteendeproblem i förskolan, Om lågaffektivt bemötande

av Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt
Konflikter och beteendeproblem är ofta vardag i förskolan. Den här boken visar hur personalen kan tänka och agera i mötet med barnen i en mängd utmanande situationer. Metoderna utgår från förhållningssättet lågaffektivt bemötande och handlar bland annat om att anpassa krav samt hantera konflikter och fysiskt våld.
Författarna tar avstamp i exempel från förskolans vardag, kopplar dem till forskning och beskriver sjutton praktiska principer som personal kan utgå från för att förebygga och lösa beteendeproblem. Här finns också konkreta handlingsplaner för hur du ska göra när en konflikt är på gång samt studiematerial som fördjupar bokens olika avsnitt.
Beteendeproblem i förskolan ingår i en serie framgångsrika böcker om detta förhållningssätt för olika målgrupper.
Lågaffektiva podden
Lyssna gärna till lågaffektiva poddens samtal med David Edfelt för tips och inspiration.
Lågaffektiva poddenHålltider
17:30 Samling och registrering
18:00 Start
19:15 Frukt och juice-paus
21:00 Avslutning
Pris
695 kr, exkl moms
Anmälan är bindande från och med 30 dagar innan föreläsning/kurs.
Du kan alltid skicka ersättare vid förhinder.
I priset ingår frukt och juice i paus samt dokumentation.
Anmälan
Anmälan till kurs/föreläsning sker via denna hemsida, se nedan.
Behöver du logi?
Vi har ett samarbete med Scandic Hotels runt om i landet. Om du behöver logi kan du gå in på länken nedan och boka till rabatterat pris. Ange då bokningskoden D000033538. Observera dock att det kan hända att vår kurs kan komma att ligga i en konferenslokal som tillhör en annan hotellkedja än Scandic.
Kundbetyg från tidigare kurs

"Jag tyckte att den var JÄTTEBRA! Föreläsaren var intressant och mkt väl förbered och innehållet var väldigt intressant och användbart. Innehållet var även inspirerande för fortsatt reflektion på enhet och i arbetslag"
"Jag fick flera "redskap" som jag har nytta av i mitt dagliga arbete. Också en tankeställare "Vad är problemet" är mycket tänkvärt."
"Jag upplevde att jag fick många aha-upplevelser och tankar kring mitt eget arbete i vår barngrupp! jag ser fram emot att få underlaget och titta på det igen, prova på idéer, ta hem appen och fortsätta utvecklas i mitt förhållningssätt i barngruppen!"
För information kontakta
Eva Simonsson eva@kompetenstjanst.se, 076 – 943 37 30
Köra kursen på hemmaplan?
Som alternativ till att anmäla sig till en öppen kurs/föreläsning nedan, kan du ta hem kursen till din arbetsplats.
Är det intressant kan du göra en bokningsförfrågan här